NK marathon in Utrecht

 

Tweede Kerstdag was het zover, traditiegetrouw mochten de Groenehartsport dames zich melden aan de start van het NK marathonschaatsen. Dit keer werd het in Utrecht verreden, de thuisbaan van Emma en Jessica.
foto rechts: Jessica in actie op het NK (copyright schaatspeloton.nl)

 

 

De voorbespreking met Marianne was kort en duidelijk: er is één winnaar en verder alleen maar verliezers! Dus dit betekende: rijden voor alles of niets. Allevier waren we gebrand om ons weer van onze beste kant te laten zien en hopelijk zelfs voor een verassing te kunnen zorgen. De wedstrijd begon onrustig; het was duidelijk dat iedereen de zenuwen voelde van het toernooi en wellicht de aanwezige NOS die de wedstrijd vastlegde. Maar de Groenehartsport dames begonnen voorspoedig! We waren allemaal veel voorin te vinden en lieten ons niet zomaar eraf rijden.

 

Langzaamaan begon de wedstrijd steeds harder te worden, vluchtpogingen volgden elkaar in rap tempo en het niveau lag erg hoog. Eline haar benen begonnen langzaam vol te lopen en helaas moest ze na 22 ronden het strijdtoneel verlaten. Ondertussen was er een grote kopgroep ontstaan waar Emma in te vinden was! Het peloton leek in tweeën gesplitst en het tempo lag zeer hoog. Toch werden de dames met veel moeite teruggehaald. Zoey kreeg het ondertussen ook moeilijk en zag zich genoodzaakt bij ronde 32 af te stappen. Niet veel later volgde Jessica bij ronde 34! Beiden hadden zich het kampioenschap wel anders voorgesteld, na de KPN cups die toch een stuk beter verliepen. Het bewees maar weer dat een NK altijd anders is dan een gewone wedstrijd. Zo bleef Emma alleen over in het peloton en dit deed zij verdienstelijk! De wedstrijd bleef hard en er werd een kopgroep gevormd met Lisanne Soemanta, Lisa van der Geest, Rixt Meijer en Carien Kleibeuker. Ze reden flink door en het peloton wist ze niet meer terug te halen. Emma reed zogezegd het tankje leeg en viel helaas in ronde 61! Emma kreeg kramp in haar kuit en kon hierdoor niet opstaan om verder te schaatsen. Heel erg jammer na zo goed meegereden te hebben in deze bikkelwedstrijd, maar niets aan te doen!

 

Het peloton mocht vervolgens afsprinten met het rondebord op 7. De finale ging vervolgens tussen de 4 eerdergenoemde dames, waar Lisa erg sterk reed en er even op leek dat ze zelfs de titel in de wacht zou slepen! Helaas werd haar vluchtpoging teruggehaald en zou het een eindsprint worden. Het ging tussen Soemanta en Meijer op de streep, waarbij Soemanta als eerste finishte. Ze viel echter waardoor ze gedeklasseerd werd en Rixt Meijer Nederlands Kampioen werd. Over deze jury beslissing werd nog lang nagediscussieerd! Alweer een bevestiging dat een NK nooit zo loopt als verwacht.  

 

Zo eindigde tweede Kerstdag niet zo succesvol als de Groenehartsport dames hadden gehoopt. Toch was het een erg leuke dag met veel spektakel, waaronder een Nationale titel voor Uithof-man Erik-Jan Kooiman bij de B’s en een prachtige bikkelwedstrijd bij de heren A, waarin de Uithof mannen erg sterk reden! Timo Verkaaik wist zelfs een ronde voorsprong te pakken met 5 anderen maar moest deze inspanning helaas bekopen. Maar wat een mooie wedstrijd om te zien! Daarna werd het tijd om wederom aan het Kerstdiner aan te schuiven en de verbrande calorieën er weer lekker aan te eten. Zaterdag mogen we weer schaatsen, in Enschede dit keer voor een ‘normale’ KPN cup. Tot dan!

 

Uitslag NK marathon: http://schaatsen.nl/topsport-marathon/evenementen/58277

>>> Terug naar het overzicht
Inloggen | Bezoekers vandaag: 13 | Totaal bezoekers: 32339
groenehartsport.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!