Nederlands natuurijs maakt een seizoen zonder wedstrijden (bijna) goed. Heb je ook zo genoten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het was net als voor iedereen ook voor onze marathonschaatsers een bijzonder gek jaar. Waar we het vorige seizoen met een mooie finale in maart af konden sluiten bleef dat het laatste kunstje dat we in een wedstrijd hebben laten zien.

 

Corona
Corona kwam en we konden bar weinig. Aan het begin van de zomer dachten we dat we in de winter wel gewoon wedstrijden zouden schaatsen. Maar in september ontstond daar al meer onzeker over en eenmaal in oktober aangekomen wisten we dat we het seizoen niet in oktober op de Jaap Edenijsbaan zouden starten.

 

De start van het seizoen werd uitgesteld, de ijsbanen bleven gelukkig open en we konden gewoon door trainen. Het vizier was gezet naar december, maar ook toen ging het seizoen nog steeds niet van start. Op naar januari dan maar, de Weissensee zou toch wel gewoon door kunnen gaan? Maar niks bleek minder waar. Daarna was de hoop op wedstrijden voor de beloften mannen wel weg. Waar er nog wat hoop was voor het A-peloton wisten wij, dit jaar geen koers voor ons.

 

Doortrainen
We trainden wel lekker door op het ijs, iedere maandag en woensdag werkte de mannen hun trainingen af. In het begin alleen, daarna met zijn tweeën. Schaatsen bleef schaatsen, maar het was allemaal niet meer zoals we gewend waren. Zo nu en dan werd er afgesproken in het weekend voor een rondje fietsen of een tochtje op de MTB om toch met elkaar te kunnen sporten.

 

Nederlands Natuurijs
Op het moment dat iedereen al met zijn gedachte bij de zomer en het volgende seizoen zat kwam daar opeens koning winter langs. Er werd een strenge vorst beloofd en zelfs onze Premier sprak over natuurijswedstrijden… het zal toch niet?! Toch nog een wedstrijd en ook nog op natuurijs?

De spanning steeg, we vroegen ons of wij beloften ook zouden mogen starten als…. Helaas, het antwoord was nee. Als het NK op Natuurijs verreden zou worden zouden wij niet mee mogen doen. Wel zouden de beste beloften rijders op natuurijs van vorig seizoen mogen startten en Richard stond hoog genoeg om in aanmerking te komen. Donderdag werd hij getest op covid-19 en als alles door zou gaan, zou hij net als de andere schaatsers zaterdag de bubbel in stappen.

Helaas, donderdagavond kwam het besluit. Er zou geen NK Marathon op natuurijs komen in 2021.

 

GENIETEN met hoofdletters!
Maar wat er wel kwam waren vier prachtige schaatsdagen! Iedereen genoot met volle teugen, de app stroomde over van mooie plaatjes en ‘wauw’ en ‘prachtig’ kwamen vaak langs in de appgroep.En ook onze mannen genoten met volle teugen!

 

Rienk vertelt “Ik heb mooie dagen gehad op natuurijs. Dit begon woensdag in Zoetermeer op de Driemandspolder de dagen daarna heb ik mijn rondjes gemaakt op de roeibaan in Zevenhuizen. De uitschieter vond plaats op de zaterdag in Nieuwkoop. Wat een ervaring om zoveel kilometer achter elkaar door de rietvelden te schaatsen. Onwijs genoten met de ploeg en de familie.”

 

Richard is met de mannen van Team Sportchalet Viehhofen in de polder bij Zoetermeer geweest en een paar keer in de Alblasserwaard en nog een keertje gezellig met zijn vriendin op een brabbelbaantje op een plas in Breda. Op zondag kreeg hij het echte het ‘Weissensee gevoel’ met lekker veel scheuren ontwijken. Tot een uur of 2 daarna werd het 4 graden en merkte hij toch wel dat de ijspret helaas snel op zou gaan houden.

 

Voor Leon was donderdag zijn eerste keer op "echt natuurijs". Dit was op de roeibaan in Zevenhuizen. Hier heeft hij zijn eerste twee uurtjes geschaatst en wat een super ijsplaat lag daar! Op vrijdag is hij met wat collega's van de Jumbo naar de Rotte geweest om daar anderhalf uur te gaan schaatsen. Samen met een mooie groep rijders is hij op zaterdag een tocht gaan maken op de Nieuwkoopse plassen. Hier merkte hij dat op natuurijs schaatsen toch wel wat anders is dan het schaatsen op kunstijs. Om het weekend af te sluiten is hij zondag nog meegedaan aan een kortebaanwedstrijd over 100m bij de ijsvereniging Pijnacker.

 

Douwe komt uit Nieuwkoop en dat is gewoon één van de mooiste schaatsplekken in Nederland. Dus toen hij wist dat het ging vriezen checkte hij elke dag of het ijs op de Nieuwkoopse plassen al sterk genoeg was. En jawel na een paar koude dagen en nachten konden we eindelijk weer schaatsen! En ja, als je uit Nieuwkoop komt is het wel heel lekker om daar elke dag even heerlijk te schaatsen in zijn eigen achtertuin.

 

Heb je ook zo genoten?
Het natuurijs was fan-tas-tisch én we zijn ook enorm benieuwd naar alle foto’s en verhalen van jullie! Stuur je leukste foto op naar ons (l.bouwens@hotmail.com) en wij delen hem op onze Facebook & Instagram!

 

Groetjes,
Rienk, Richard, Douwe & Leon

 

 

>>> Terug naar het overzicht
Inloggen | Bezoekers vandaag: 0 | Totaal bezoekers: 32615
groenehartsport.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!