Flevonice 13-01-2016

Het is op de kalender eerder gebruikelijk dan een uitzondering dit jaar. Een wedstrijd op woensdagavond. Vanavond reizen we af naar Biddinghuizen voor de eerste "natuurijs"wedstrijd van het jaar. Ondanks de geringe aandacht en het feit dat de landelijke A-rijders niet starten vanavond geeft de polderbaan toch een hoop sfeer.

 

 

In de auto van trouwe verzorger Aad de Haas gaven Niels en Christiaan al aan dat ze wel zin hadden in de wedstrijd, Rik zag het nog niet zo zitten en twijfelde wat over zijn benen. Eenmaal aangekomen en een blik werpende op de wedstrijd van het damespeloton veranderde de zaak volledig. Rik, die vanuit het skeeleren veel behendigheid heeft meegekregen, stond te juichen toen de dames in volle vaart op een onoverzichtelijk chicane afstormde. Dit was misschien toch wel zijn ding. Niels en Christiaan vroegen zich af of dit wel zo plezierig was en hun zin draaide zich naar enige bezorgdheid. Mark had, toen hij aankwam, zoals altijd gelijk zin om te rijden. Hij had nog even een uurtje zijn ogen dicht gehad in de auto bij zijn ouders en stond nu te popelen. 

 

Er zouden 15 rondes worden afgelegd van in totaal een afstand van 38 kilometer. Omdat de baan, met uitzondering van de finishstraat, overal maar ongeveer 3 meter breed is, kun je met maximaal 2 mensen naast elkaar rijden. Dat bevorderde de nerveusheid in het peloton niet en het was vanaf het begin tot het einde een grote duw en trekpartij om vooraan te komen en te blijven. Demarreren kon niet van achteruit maar enkel vanuit de voorste paar plekken. 

Toen tijdens een bocht naar rechts (iets wat we niet gewend zijn op de ijzers) Rik wat rijders aan de binnenkant wilde passeren werd hij geraakt tegen zijn ijzer en merkte een bocht later dat zijn ijzer los zat. Helaas einde koers. Zonde want hij was in zijn element en reed erg sterk en makkelijk voorin. 

Na een aantal pogingen van alledrie de overgebleven jongens vanuit het Groenehart om wat te forceren leek met nog 3 rondes te gaan een groep van 3 man veel ruimte te krijgen. Christiaan besloot een alles of niets actie te plaatsen en sprong het gat van inmiddels 300 meter met enige moeite dicht om tijdens het aansluiten te merken dat uiteindelijk ook het peloton de aansluiting kon maken. Het peloton streefde af op een massasprint. Het was door de wind die vrij spel had, vrij lastig om vooraan weg te rijden terwijl je in het peloton vrij eenvoudig kon volgen omdat je daar de gevolgen van de wind niet onderging. 

De competitie is uiteindelijk in het seizoen het meest belangrijk en dus was -niet vallen- het belangrijkste vandaag. We zouden alleen mee doen om de prijzen als het ons niet te veel zou kosten. Bij het horen van de bel in de brede finishstraat reden alledrie de jongens zo hard als mogelijk naar voren, wat behoorlijk lukte. Christiaan kwam als laatste rijder van het peloton de laatste bocht uit maar ging als 4e het laatste rondje in. Mark en Niels niet ver daarachter. Omdat het daarna niet meer breed werd was tijdig positioneren zeer belangrijk. De laatste ronde was één grote worsteling. Waardoor de jongens zonder al te veel grote risico's te nemen uiteindelijk bij elkaar, rond de 15e plek het laatste recht eind op draaiden. Daar werd het weer breed en was het nog een sprint van zeker 250 meter. Daarin vloog Christiaan naar een 2e plek, hij kwam een paar centimeter tekort om de uiteindelijk winnaar Bart Hoolwerf (De  Jong) ook nog voorbij te steken. Niels raakte wat opgesloten in de tumultueuse sprint en werd 18e. Mark werd 36e maar reed een prima koers. 

 

 

>>> Terug naar het overzicht
Inloggen | Bezoekers vandaag: 0 | Totaal bezoekers: 32356
groenehartsport.nl - site by site by Kant en Klare site uw eigen unieke website!